top of page

Συνηθέστεροι εξωσυζυγικοί επιβαρυντικοί παράγοντες χωρισμού

0

36

0




1. Ψυχοπαθολογία του ενός συζύγου: Ο άλλος σύζυγος υπόκειται σε κακή μεταχείριση και κακοποίηση και το διαζύγιο θα τον βοηθήσει, ανάλογα με τη συγκρότηση της προσωπικότητάς του, να βγει από αυτή τη σειρά των τραυματικών εμπειριών, με νέες αναπροσαρμογές και ενδυνάμωση του Εγώ ώστε να ξεπεράσει την κρίση. Αντίθετα, ο ψυχικά ασθενής σύζυγος συχνά καταλήγει σε σοβαρή αποδιοργάνωση της προσωπικότητάς του, αφού το διαζύγιο οξύνει τα συμπτώματα της νόσου.


2. Αλκοολισμός - τοξικομανία: Πρόκειται για πολύ ισχυρούς παράγοντες κλονισμού και ρήξης, γιατί η εξάρτηση, με όλα όσα επιφέρει στην ψυχοσωματική υγεία και στη συμπεριφορά, απειλεί την οικογενειακή ομοιόσταση. Ωστόσο, η εμφάνιση ενός τέτοιου προβλήματος σε κάποιο μέλος, συχνά αντικατοπτρίζει ήδη υπάρχουσα δυσλειτουργία του συστήματος «οικογένεια».

3. Οικονομικά προβλήματα: Μπορεί να έχουν ποικίλες δυσμενείς επιπτώσεις στις σχέσεις των συζύγων μεταξύ τους και με την υπόλοιπη οικογένεια. Οι οικονομικές δυσχέρειες παίζουν σπουδαιότερο ρόλο στην απόφαση διαζυγίου στις περιπτώσεις των γάμων που έγιναν με οικονομικό συμφέρον, ενώ σε άλλους γάμους η οικονομική δυσπραγία αποτελεί συνήθως έμμεση και όχι άμεση αιτία.

4.Προσκόλληση ενός ή και των δύο συζύγων σε γονεϊκά πρόσωπα: Οι σύζυγοι παρουσιάζουν αδυναμία «απεξάρτησης» από τους γονείς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων, αφού αποτυγχάνουν στους νέους τους ρόλους. Συνήθως, οι σύζυγοι αυτοί εμπλέκουν τους γονείς τους σε κάθε θέμα και κάθε απόφαση που έχουν να λάβουν.

5. Επιρροές συγγενών ή φίλων: Στην Ελλάδα, περισσότερο από άλλες χώρες, τα στενά συγγενικά πρόσωπα ενδέχεται να αποτελέσουν αιτία διαζυγίου, δεδομένου ότι διατηρούνται ακόμη ισχυροί δεσμοί. Οι έντονες, συχνές παρεμβάσεις σε εσωτερικά θέματα σχέσεων, ρόλων, αποφάσεων, δικαιωμάτων και καθηκόντων, μπορεί τελικά να έχουν διασπαστική ισχύ για την οικογένεια.

6. Νεαρή ηλικία: Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, τα άτομα που παντρεύονται πριν από την ηλικία των 20 ετών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χωρίσουν. Ο βαθμός προσαρμογής και ωριμότητας των ατόμων νεαρής ηλικίας είναι μειωμένος και τα ίδια χαρακτηρίζονται από ψυχοσυναισθηματική ή επαγγελματική-οικονομική αστάθεια και ανασφάλεια, δεν διαθέτουν εμπειρία ζωής, ενώ μπορεί να προχώρησαν στο γάμο λόγω εγκυμοσύνης.

Comments

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.

Διεύθυνση 

Επικοινωνία

Ώρες γραφείου 

Κολοκοτρώνη 91, Πειραιάς, 185 35,  1ος όροφος 

Εντός Στοάς "Νίκος Κανάκης"

250μ. από μετρό στάση "Δημοτικό Θέατρο"
160μ. από Πλατεία Κοραή

​​

 

Κιν: +306978858340

email: bampoulialexandra@gmail.com

Δευτέρα - Παρασκευή           9:00 - 21:00

Σάββατο                              9:00 -17:00

Κυριακή                                 Κλειστά 

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram

Alexandra Bampouli © 2024

bottom of page