Κολοκοτρώνη 91, Πειραιάς, 1ος όροφος
+306978858340
Αλεξάνδρα Μπάμπουλη
Κλινική Ψυχολόγος MSc | Ψυχοθεραπεύτρια


Εποχιακή κατάθλιψη κατά την περίοδο των διακοπών
0
13
0

Η περίοδος των διακοπών συχνά απεικονίζεται ως μια εποχή χαράς, γιορτής και συντροφικότητας. Ωστόσο, για πολλά άτομα, αυτή η εποχή του χρόνου μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα θλίψης, μοναξιάς και άγχους. Αυτό το φαινόμενο, που συχνά αναφέρεται ως εποχιακή κατάθλιψη ή «μπλουζ των διακοπών».
Τι είναι η εποχιακή κατάθλιψη;
Η εποχιακή κατάθλιψη ή η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), είναι ένας τύπος κατάθλιψης που εμφανίζεται σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, συνήθως κατά τους ψυχρότερους μήνες όταν το φως της ημέρας είναι περιορισμένο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών, ακόμη και εκείνοι που συνήθως δεν εμφανίζουν SAD μπορεί να αισθανθούν μια προσωρινή πτώση στη διάθεση λόγω διαφόρων στρεσογόνων παραγόντων και συναισθηματικών παραγόντων.
Αιτίες εποχικής κατάθλιψης που σχετίζεται με τις διακοπές
Υψηλές προσδοκίες: Η πίεση για τη δημιουργία της «τέλειας» εμπειρίας διακοπών μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και απογοήτευση.
Οικονομική καταπόνηση: Το κόστος που σχετίζεται με δώρα, ταξίδια και γιορτές μπορεί να είναι συντριπτικό.
Κοινωνική απομόνωση: Όσοι δεν έχουν στενή οικογένεια ή φίλους μπορεί να αισθάνονται ιδιαίτερα μόνοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Θλίψη και απώλεια: Οι διακοπές μπορούν να φέρουν αναμνήσεις αγαπημένων προσώπων που δεν είναι πλέον παρόντα, εντείνοντας τα συναισθήματα θλίψης.
Αλλαγή στη ρουτίνα: Τα διαταραγμένα προγράμματα, η υπερβολική τέρψη και η έλλειψη άσκησης μπορούν να συμβάλουν σε αλλαγές στη διάθεση.
1. Σημάδια εποχιακής κατάθλιψης
2. Επίμονα συναισθήματα θλίψης ή απελπισίας
3. Κούραση ή χαμηλή ενέργεια
4. Δυσκολία συγκέντρωσης
5. Αλλαγές στην όρεξη ή στον ύπνο
6. Απόσυρση από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις
7. Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε το άτομο απολάμβανε
Στρατηγικές Αντιμετώπισης
o Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες: Αποφύγετε την πίεση να ανταποκριθείτε στα κοινωνικά ή αυτό-επιβεβλημένα ιδανικά των «τέλειων» διακοπών.
o Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα: Διατηρήστε υγιεινές συνήθειες, όπως τακτική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή και επαρκής ύπνος.
o Αναζητήστε επαφή : Απευθυνθείτε σε φίλους, οικογένεια ή ομάδες κοινότητας για να καταπολεμήσετε τα αισθήματα μοναξιάς.
o Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη: Εστιάστε σε αυτά που έχετε παρά σε αυτά που νιώθετε ότι λείπουν.
o Σχεδιάστε εκ των προτέρων: Δημιουργήστε έναν προϋπολογισμό και ένα χρονοδιάγραμμα για να μειώσετε το οικονομικό και το χρονικό άγχος.
o Περιορίστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Αποφύγετε τις συγκρίσεις με τις φαινομενικά τέλειες εμπειρίες των διακοπών των άλλων.
Πότε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια
Εάν η εποχική κατάθλιψη επιμένει μετά την περίοδο των διακοπών ή παρεμποδίζει σημαντικά την καθημερινή λειτουργία, η συμβουλή ενός ψυχολόγου ή επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να είναι ευεργετική.
Διεύθυνση
Επικοινωνία
Ώρες γραφείου
Κολοκοτρώνη 91, Πειραιάς, 185 35, 1ος όροφος
Εντός Στοάς "Νίκος Κανάκης"
250μ. από μετρό στάση "Δημοτικό Θέατρο"
160μ. από Πλατεία Κοραή
Κιν: +306978858340
email: bampoulialexandra@gmail.com
Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00
Σάββατο 9:00 -17:00
Κυριακή Κλειστά